Bra kläder
I Ur och Skur Nyckelpigans förskola


Hyvelgatan 30    741 71  Knivsta    Telefon; 018-34 90 20    Följ oss gärna på Facebook!

Bra kläder för I Ur och Skur


Man behöver inte köpa de dyraste kläderna för att det ska fungera hos oss. Däremot behöver barnet funktionella kläder i lagom storlek och ett ombyte av ytterkläder, då vi alltid är ute både för- och eftermiddag. Titta på begagnat-marknaden för vinterkläder, där kan man hitta riktiga fynd.

Friluftsfrämjandet har ofta bytesmarknader. Kolla gärna med din lokalavdelning för tips.


Lager på lager - principen.

Ett enkelt och bra sätt att hålla sig lagom varm är att klä sig i flera lager. Luften i och mellan lagren isolerar – genom att ta bort och lägga till lager kan man lätt anpassa klädseln till temperatur och aktivitetsgrad.

 

Inre skiktet - håller kroppen torr.

Understället i polyester eller ull har barnet närmast kroppen. Dess funktion är att transportera bort fukt och hålla barnet varmt och torrt. Underkläder, tröjor eller t-shirts i bomull gör att fukt absorberas och därmed är kyla snart ett faktum. Ett underställ kan barnet ha under skalkläder när det är måttligt kallt. När det är ordentligt kallt kan barnet ha ett fleeceställ ovanpå understället och skalkläder ytterst. På så sätt håller sig barnet varmt och torrt och man kan ta av ett lager om det blir varmt. När det gäller sockar är ullsockor att föredra. Halksockar kan vara bra att ha inomhus, men ha inte halksockar under ullstrumporna p.g.a. att plastpluttarna kyler samt att det är bra att ha ullroten direkt mot foten.


Mellanskiktet - håller kroppen varm.

Fleecestället håller barnet varmt när det är kallt ute. Det används ovanpå underställ eller vanliga kläder när det är riktigt kallt ute. Ytterst har barnet skalkläder eller overall/vinterjacka och byxa. Fleecestället används även under galonkläder när det är kallt ute.


Ytterskiktet - skyddar kroppen mot vind och väta.

Skalkläder är ofodrade, vindtäta byxor och jacka. Många skalkläder är även vattentäta och kan användas när det är blött ute, men inte under ihållande regn. Skalklädernas funktion är att hålla barnet varmt och skydda mot blåst. De står emot smuts och väta och skyddar barnets vanliga kläder under utelek, i ex sandlådan. Skalkläderna används med eller utan underställ/fleeceställ beroende på temperatur och aktivitet.


Extrakläder

Barnen behöver flera ombyten i sin låda på förskolan, när det gäller byxor, tröjor, trosor/kalsonger och strumpor. Har ert barn precis slutat med blöja behövs det mer ombyte. Toalettolyckor kan hända flera gånger om dagen och barnet behöver ha gott om ombyte, tänk på att barnet kanske spiller något eller blir blöt utomhus också. Detta ska finnas i barnets låda samtliga dagar under veckan. Skickar vi hem kläder som t.ex. blivit blöta är det bra om vi får tillbaka motsvarande klädesplagg dagen efter! Kontrollera ert barns låda ofta och tänk på att se till så att kläderna inte är för små eller trasiga.


Alla barn är olika och har olika kroppsform. En del barn är varma och en del barn fryser lätt. En del är rörliga och andra mest stilla. Detta är också avgörande för vilka kläder ditt barn behöver. Det kan vara svårt att veta hur ditt barn är under vistelsen på förskolan, vill ni ha tips på vilken typ av kläder vi tror blir bäst för ert barn hjälper vi gärna till. Tänk på att vi är utomhus I Ur och Skur!


I Ur och Skur Nyckelpigans mål när det gäller barnens kläder:

  • Barnet ska med stigande ålder och pedagogens hjälp, klara påklädning och ombyte själva. Barnet måste därför lätt kunna hitta och veta var hennes/hans kläder finns.
  • Som förälder är det ditt ansvar att det finns passande kläder, lagom stora och bra för de olika årstiderna. Förskolan kan ge råd och tips vid behov.
  • Tillsammans med er föräldrar lägger vi barnens torra och märkta kläder på respektive plats och underlättar för barnet att hitta sina kläder.Varje gång du gör något som barnet kan göra själv, tar du bort möjligheten för barnet att lära sig lära!


Tänk på

  • Lämna sköna, mjuka och varma sovkläder till sovbarn vintertid vid barnets hylla: strumpor, tröja, byxor, vantar och mössa. Här ska även napp och ev. gosedjur ligga.
  • Vikten att impregnera kläder och skor, för att bibehålla dess funktion.
  • Allt är märkt så att vi lätt ställer och lägger allt på rätt ställe.
  • Att säga till oss om ni lämnar kläder här som barnen inte får använda på förskolan.